Solliciteren

In de zoektocht naar je ideale baan ontkom je niet aan de sollicitatiefase. Door een goede voorbereiding vergroot je de kans om je ideale baan te krijgen. Wij ondersteunen jou hierbij uiteraard graag met praktische tips. Hier vind je alvast verschillende tips die jou kunnen helpen bij het goed voorbereiden van je sollicitatiegesprek én bij het voeren van je sollicitatiegesprek.

In hoofdlijn bestaat solliciteren uit:
1. Orientatiefase
2. Sollicitatiebrief
3. Curriculum Vitae
4. Sollicitatiegesprek

1.  Orientatiefase
Voordat je een baan gaat zoeken is het belangrijk om na te gaan wat je wilt én wat je kunt. Stel jezelf de vragen: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Waar liggen je interesses en wat zijn je kwaliteiten en waar kun je deze het beste in kwijt? Door een persoonlijkheidstests te maken, kan je een goed beeld van jezelf als werknemer vormen. Je weet wat je kunt en wat jouw waarde is voor een werkgever. Met een goede oriëntatie op de arbeidsmarkt geef je jezelf een voorsprong. Er zijn overigens op internet tal van persoonlijkheids- en beroepskeuzetest te vinden.

2.  Sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief is meestal een eerste kennismaking met de werkgever; je geeft ermee je visitekaartje af. Je moet dus opvallen door een perfecte sollicitatiebrief. De schriftelijke sollicitatie is een eerste selectiemethode voor werkgevers. Niemand wordt op grond van een sollicitatiebrief aangenomen, wel worden er velen op afgewezen. Besteed hier dus veel aandacht aan. Klik hier voor alle nuttige tips om een goede sollicitatiebrief te schrijven!

3.  Curriculum Vitae
Een curriculum vitae of cv betekent letterlijk 'levensloop'. In je cv laat je zien over welke opleidingen, werkervaring en andere kennis en vaardigheden je beschikt. Besteed veel aandacht aan de inhoud en het uiterlijk want op basis van jouw CV (uiteraard in combinatie met je brief) word je uitgenodigd voor een gesprek. Het moet netjes zijn, waarheidsgetrouw en overzichtelijk. Een goed cv maakt de lezer nieuwsgierig naar jou als persoon. Klik hier voor alle nuttige tips om jouw CV op te stellen!

4. Sollicitatiegesprek
In het sollicitatiegesprek krijg je de kans om jezelf te presenteren en kennis te maken met de werkgever. Dit is jouw moment om te laten zien dat jij de aangewezen persoon bent voor deze functie. Daar heb je een goede voorbereiding voor nodig.

De voorbereiding
Je kunt je thuis al voorbereiden op het gesprek door zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de organisatie. Bezoek de website van het bedrijf of vraag ons om informatie. Als je iemand kent die bij de organisatie werkt, vraag dan naar zijn ervaringen en tips. Ken je eigen CV goed en neem diploma's en getuigschriften in een map mee. Bepaal van te voren de route naar het bedrijf en daarmee de vertrektijd. Onthoud de naam van de persoon met wie je gesprek hebt of schrijf deze op.

Ieder gesprek is anders maar vaak worden in sollicitatiegesprekken dezelfde vragen gesteld. Je kunt je hierop prima voorbereiden door antwoorden op deze vragen vooraf te bedenken:
 • Waarom wil je deze functie?
 • Waarom moeten we jou aannemen?
 • Wat is de reden dat je ander werk zoekt?
 • Wat weet je over ons bedrijf?
 • Wat zijn je goede/slechte eigenschappen? Waaruit blijkt dat?
 • Waarom wil je juist bij ons bedrijf werken?
 • Wat verwacht je van dit werk?

Het gesprek
Wees tijdens het gesprek enthousiast, en toon interesse in het bedrijf. Het is helemaal niet erg als je een beetje zenuwachtig bent: daarmee geef je aan dat je de baan graag wilt hebben. Zit recht, leg je armen rustig op de leuning of tafel (niet over elkaar, dit komt gesloten over) en val de gespreksleider nooit in de rede. Je kunt alleen de gesprekspartner overtuigen van jouw geschiktheid, als je zelf ook gelooft dat jíj de geschikte kandidaat bent! 

Aan het einde van het gesprek krijg je bijna altijd de vraag of jíj nog vragen hebt. Bereid daarom een paar positieve vragen voor. Laat merken dat je je goed voorbereid hebt. Stel dus geen vragen waarvan je het antwoord al had kunnen weten. Vragen die je bijvoorbeeld zou kunnen stellen zijn:
 • Gaat het om een nieuwe functie binnen het bedrijf of vervang ik iemand anders?
 • Hoeveel collega's werken op de afdeling waar ik kom te werken?
 • Zijn er mogelijkheden tot het volgen van cursussen of opleidingen?
 • Hoe is de sfeer op de afdeling?
 • Wanneer worden de laatste sollicitatiegesprekken gevoerd?

De afsluiting
Aan het einde van het gesprek geeft de gespreksleider aan hoe de sollicitatieprocedure verder verloopt. Jij mag hier ook naar vragen. Er kan sprake zijn van een tweede gesprek of een assessment. Geef iedereen bij het verlaten van de gespreksruimte een hand en dank de aanwezigen voor hun tijd.

Algemene tips

Een aantal tips om je gesprek nog succesvoller te maken:
 • kom ruim op tijd, maar niet meer dan tien minuten te vroeg;
 • geef een stevige handdruk;
 • houdt tijdens het gesprek oogcontact met de interviewer;
 • neem een actieve houding aan (niet met je armen over elkaar);
 • voorkom gewoontes als nagelbijten;
 • denk rustig na voor je vragen beantwoordt;
 • geef niet te veel persoonlijke informatie;
 • toon interesse door vragen te stellen;
 • zeg geen negatieve dingen over je vorige werkgevers;
 • praat rustig en netjes.


Succes met je sollicitatie!


De concurrentie op de arbeidsmarkt is in sommige sectoren weer groot, dus is het zaak om als sollicitant goed voor de dag te komen. Een sollicitatiebrief is meestal een eerste kennismaking met uw werkgever; u geeft ermee uw visitekaartje af. U moet dus opvallen door een perfecte sollicitatiebrief. Ook als u per e-mail reageert is dat belangrijk, want vaak wordt uw reactie uitgeprint en gewoon met de schriftelijke reacties meegenomen (klik hier, voor meer info over de sollicitatie e-mail).

Een schriftelijke sollicitatie bestaat uit een sollicitatiebrief en een curriculum vitae (c.v.). Op deze pagina zullen we de sollicitatiebrief toelichten (zie menu voor het c.v.). De schriftelijke sollicitatie is een eerste selectiemethode voor werkgevers. Niemand wordt op grond van een sollicitatiebrief aangenomen, wel worden er velen op afgewezen. Besteed hier dus veel aandacht aan.

TIP: 50 professionele voorbeeld sollicitatiebrieven

Goed voorbeeld doet volgen, daarom hebben wij een aantal sollicitatiebrieven opgesteld die jij kunt gebruiken om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven!

Klik hier en ga direct naar een aantal voorbeeld sollicitatiebrieven.

Twee soorten sollicitatiebrieven

Geen enkele sollicitatiebrief is hetzelfde. Immers, mensen en functies verschillen van elkaar.
Maar er bestaat wel onderscheid tussen een open sollicitatie en een gerichte sollicitatie.

Het verschil tussen een open sollicitatie en een gerichte sollicitatie is dat een gerichte sollicitatie geschreven wordt naar aanleiding van een vacature. U kunt in deze brief dus heel precies ingaan op de eisen en wensen die er voor de vacature worden gevraagd. Bij een open sollicitatie is er geen sprake van een open vacature. U solliciteert bij een organisatie waar u graag zou willen werken en waarvan u hoopt dat er nu een vacature is of op korte termijn ontstaat. In de brief motiveert u wat u voor de organisatie kunt betekenen en informeert u naar de mogelijkheden die er zijn.
Naast de genoemde verschillen tussen de twee brieven zijn er ook overeenkomsten. Beide brieven hebben als doel de uitnodiging voor een persoonlijk gesprek. De inhoud van de brief moet bij de werkgever interesse opwekken. Dit kunt u bereiken door in de brief uw kwaliteiten naar voren te brengen en uw motivatie te benadrukken. Er bestaan geen vaste regels voor het schrijven van een sollicitatiebrief; wel bestaan er algemene opvattingen over een goede aanpak en indeling ervan. Hieronder enkelen belangrijke richtlijnen en de indeling van een goede sollicitatiebrief. Let bij het schrijven van de brief daarom goed op de volgende zaken:

» zorg dat de lezer geprikkeld blijft
» schrijf dus iets over relevante ervaringen en/of kennis
» geef de beste en meest relevante ervaring op
» vertel niet wat je wilt zeggen, maar maak daar een selectie uit, en vertel wat de lezer waarschijnlijk wil horen
» maar kom snel tot de kern van de zaak
» gebruik korte zinnen en eenvoudige woorden
» probeer kort en krachtig te omschrijven waarom de vacature je aanspreekt
» en wat jouw sterke punten zijn voor de baan.
» geef (indien mogelijk) 1 relevante ervaring aan
» denk niet dat een recruiter alles weet. Wat voor jou vanzelfsprekend is, is voor de personeelsfunctionaris misschien wel echt iets 'nieuws'.
» Alleen je functie vermelden is niet voldoende, leg uit wat je doet en gedaan hebt.
»
sluit af met een persoonlijke handtekening

De indeling van een sollicitatiebrief

Een goede brief moet een duidelijke indeling hebben: een opening, een kern en een afsluiting.

De opening
Het vinden van een opening is vaak het moeilijkst. Verzin ook nog maar eens een pakkende en orginele opening. Een mogelijkheid is te verwijzen naar de bron van de vacature (waar heeft u deze gezien). Origineel is het zeker niet, maar wel duidelijk en informatief voor de werkgever (hoe hebben ze onze vacature gevonden). Tip: zorg dat de opening minimaal twee zinnen bevat. Een zin is namelijk geen alinea.

De kern
In de kern van de brief komen de relevanten ervaringen en motivatie aan bod. De door u genoemde ervaringen, opleidingen en motivatie moet natuurlijk gericht zijn op de eisen etc. die u kent via de advertentie en door andere voorbereidingen.

Wees altijd positief. Som dus niet in op de zaken die niet matchen met de vacature maar vertel over andere goede ervaringen en karaktereigenschappen.

De afsluiting
Sluit af met een kort en bondige zin als: "graag licht ik mijn cv toe in een persoonlijk gesprek". Maak de afsluiting niet te lang. Bespreek concrete zaken in de kern.

Stuur altijd het curriculum vitae met de sollicitatiebrief mee. Kopieën van getuigschriften en diploma's worden gebruikelijk meegenomen naar het sollicitatiegesprek.

Een uiterlijk verzorgde brief

Is de inhoud van de brief goed maar de verzorging slecht? Dan gaat deze vaak "het ronde archief in" (vuilnisbak). Een verzorgde brief is noodzakelijk. Daarom een aantal basis regels / tips:

» gebruik altijd de pc om de brief en het c.v. te printen
» gebruik wit en ongelinieerd A4-papier
» zorg voor een duidelijke indeling (kop, kern afsluiting)
» wees concreet en maak de brief dus niet te lang
» vermeld uw adres, het adres van het bedrijf, de plaats, de datum en
» vermeld het betreffende onderwerp
» voorkom herhalingen, vlekken, kreukels of fouten in de brief
» g
ebruik maar één kant van het papier
» vermeld onderaan wat u heeft bijgevoegd (bijvoorbeeld het curriculum vitae).
» s
taat uw handtekening (met pen) onder de brief?
» voorkom spelfouten, grammaticale fouten en verkeerde woordkeuze. Vaak zijn dergelijke fouten funest voor een succesvolle sollicitatie. Tip: laat de brief aan een aantal andere mensen lezen !

Nog een aantal tips

»
Als je een goede sollicitatiebrief hebt, gebruik dan gerust steeds dezelfde tekst (en pas deze aan op de functie en het bedrijf).
» Heeft u een kopie van de brief / c.v. (voor het sollicitatiegesprek)?
» Laat je brief, als je hem af hebt, nog even liggen tot de volgende ochtend en lees hem met een frisse blik nog een keer over voordat je hem de deur uitdoet. Tien tegen een dat je toch nog wat verandert